menu

De Heerlickheijd bestaat 20 jaar!

Hotel de Heerlickheijd van Ermelo werd gebouwd door de Van den Tweel groep en op 15 oktober 1999 geopend door Jan Kamminga, destijds commissaris der Koningin van de Provincie Gelderland. Hij zei toen: “Ermelo heeft er een sprookje bij, een aanwinst voor Gelderland” en prees het initiatief van de actieve Nijkerkse ondernemer Gerard van den Tweel. 15 oktober 2019 was het feest, de Heerlickheijd van Ermelo bestaat namelijk 20 jaar!

Een rijke geschiedenis

In de zomer van 1936 werd het openluchtzwembad Bosbad Ermelo in gebruik genomen. De onderneming werd ondergebracht in de NV Damwijck, welke ook een tennisbaan in De Dennenkamp exploiteerde. Het bad werd opgericht door zes personen die geen commerciële bedoelingen hadden met het bad. Het ging in de eerste plaats om de recreatieve en sociale aspecten. De winst werd besteed aan verbeteringen, verwarming en uitbreidingen van het bad. 

'Van bosbad anno 1936'

De ingebruikneming van het sportcomplex Calluna in 1975, de afhankelijkheid van weersomstandigheden voor een openluchtzwembad en de sterke stijging van de energielasten maakten de financiële exploitatie bijzonder moeilijk. Per 31 december 1986 werden het bad, de camping, de opstallen en het volledige terrein van 35.000 m2 overgenomen door de gemeente Ermelo die het nog een jaar exploiteerde. Hierna werd alles gesloopt en lag er enige jaren een braakliggend terrein.

In 1995 kocht ondernemer Gerard van den Tweel uit Nijkerk het terrein voor 550.000 gulden van de gemeente om er een hotel- en congrescentrum te bouwen met de naam de Heerlickheijd van Ermelo. Het Nijkerkse architectenbureau Bokhorst & Roordink BV ontwierp het gebouw waarna in 1998 werd begonnen met de bouw. In ruim een jaar tijd verrees het nieuwe hotel op het voormalige bosbadterrein.

'Tot luxe 4-sterren hotel anno 1999'

Het gebouw met zijn 127 fraai ingerichte hotelkamers, diverse zalen, een restaurant, zwembad en een wellnesscentrum kreeg in de volksmond de naam ‘Versailles van de Veluwe’. Op 15 oktober 1999 werd de Heerlickheijd van Ermelo geopend door Jan Kamminga, destijds commissaris der Koningin van de Provincie Gelderland. Hij zei toen: “Ermelo heeft er een sprookje bij, een aanwinst voor Gelderland” en prees het initiatief van de actieve Nijkerkse ondernemer Gerard van der Tweel. Na de overname in 2017 door Wim Snellaars en Janette Sybrandy blijft Gerard van der Tweel als adviseur verbonden aan de Heerlickheijd.

Lees meer over de Heerlickheijd